Sökresultat

Filtyp

Din sökning på "*" gav 127611 sökträffar

Kontakt

Behöver du kontakta din forskningssjuksköterska?  MalmöMaria Hyllengren : 040-39 19 12 (SINT1A, GRAIN, AVAnT1A, ASTR1D uppföljning)Sofie Alström Mortin: 040-39 19 10 (ASTR1D, SINT1A, AVAnT1A, iT1D, PreCise) Terese Gudmundsson: 040-39 19 11 (PreCiSe, GRaIn, IDAC)Jessica Melin: 040-39 19 09 (iT1D, ALUMNI, TRIAD)Betty Ask: 040-39 19 21 (GRaIn, PreCise, IDAC)Filippa Wikström: 040-39 19 15 (GRaIn, PreC

https://www.gppad.lu.se/kontakt - 2025-11-03

Om GPPAD

Den Globala Plattformen för Prevention av Autoimmun Diabetes (GPPAD) initierades år 2015. GPPAD är ett nätverk bestående av forskare, professionella och akademiska institutioner och har studiecentran i fem europeiska länder, Belgien, Tyskland, Polen, Storbritannien och Sverige. Tillsammans skapar vi en internationell infrastruktur för primärpreventiva studier avseende typ 1-diabetes.Dessa studier

https://www.gppad.lu.se/om-gppad - 2025-11-03

SINT1A

Supplementation with B. INfantis for Mitigation of Type 1 Diabetes Autoimmunity Nu är studien fullrekryterad, februari 2024. Vad är SINT1A-studien? SINT1A-studien (Supplementation with B. INfantis for Mitigation of Type 1 Diabetes Autoimmunity) är en vetenskaplig studie för spädbarn med ökad risk för typ 1-diabetes. Spädbarn upp till sex veckors ålder kan inkluderas i studien. Målet med studien är

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/sint1a - 2025-11-03

Forskning om celiaki

Mer gluten ökar risk för celiakiöppnas i nytt fönsterArtikel med Carin Andrén Aronsson (hd.se)                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Nya rön: Mäng

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise/forskning-om-celiaki - 2025-11-03

Vad är celiaki?

Celiaki - glutenintolerans Celiaki, som även kallas för glutenintolerans, är en kronisk sjukdom som orsakas av överkänslighet mot gluten. Denna överkänslighet leder till skador på slemhinnan i tarmen som i sin tur leder till att kroppen inte kan ta upp näringen i maten på ett normalt sätt. Celiaki är en autoimmun sjukdom, precis som typ 1-diabetes, och man tror att både genetiska och miljöfaktorer

https://www.gppad.lu.se/fragor-och-svar/vad-ar-celiaki - 2025-11-03

Om besöken

Detta händer vid besöken i POInT-studien Besök 1 till 8 ingår i interventionsfasen, besök 9-16 i uppföljningsfasen. Interventionsfasen:Besök 1 (Baseline)Ålder: 4-7 månaderVägningMätningTa första kapselnBlodprovstagning och kapillärt blodsocker efter 30, 60 och 120 minuter efter intag av kapseln.Besök 2Ålder: 6-9 månaderVägningMätningKapseln tas på mottagningenBlodprovstagning och kapillärt blodsoc

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/point/om-besoken - 2025-11-03

POInT

Primär oral insulinterapi (Primary Oral Insulin Trial) POInT-studien är avslutad och nu följer väntan på att koden ska knäckas om vilka som fått placebo och vilka som fått oralt insulin och om det haft någon effekt. Deltagarna kommer få reda på resultaten och vad de fått för behandling innan årsskiftet (2025/2026). Ett brev kommer skickas hem till alla familjer som deltagit innan resultatet från s

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/avslutade-studier/point - 2025-11-03

"Utan deltagarna kommer vi inte kunna lösa gluten- och celiakigåtan"

Daniel Agardh, ansvarig för PreCiSe och GRAIn. Namn:Daniel AgardhTitel:Överläkare, Adjungerad professorArbetar med: Barngastroenterologi.Vad är det ultimata målet med din forskning?Förhindra celiaki.Hur ser forskningsläget ut nu, vilka frågor/problem är det ni försöker besvara/lösa?Vi har identifierat att faktorer som gener, glutenmängd och kanske en virusinfektion påverkar risken att utveckla cel

https://www.gppad.lu.se/utan-deltagarna-kommer-vi-inte-kunna-losa-gluten-och-celiakigatan - 2025-11-03

Hon vill förhindra typ 1-diabetes

Helena Elding Larsson, ansvarig för ASTRID och POInT Namn:Helena Elding LarssonTitel:Överläkare, professorArbetar med:Barndiabetes Vad är det ultimata målet med din forskning?Förhindra typ 1-diabetes.Hur ser forskningsläget ut nu, vilka frågor/problem är det ni försöker besvara/lösa?Vi kan idag identifiera barn med hög risk att utveckla typ 1-diabetes, både via gener och via så kallade autoantikro

https://www.gppad.lu.se/hon-vill-forhindra-typ-1-diabetes - 2025-11-03

"Tillsammans kan vi skapa ny och viktig kunskap för framtiden"

Markus Lundgren, biträdande ansvarig för POINT och ASTR1D. Namn: Markus Lundgren Titel: Överläkare, Medicine Doktor Vad arbetar du med? Jag arbetar som barnendokrinolog i Kristianstad. Forskningsmässigt arbetar jag med uppföljningsstudier (TEDDY, ALUMNI, DiPiS) samt interventionsstudier inom GPPAD och INNODIA. Vad är det ultimata målet med din forskning? Förstå, förutspå och förhindra typ 1-diabet

https://www.gppad.lu.se/tillsammans-kan-vi-skapa-ny-och-viktig-kunskap-framtiden - 2025-11-03

Kopia av "Utan deltagarna kommer vi inte kunna lösa gluten- och celiakigåtan"

Daniel Agardh, ansvarig för PreCiSe och GRAIn. Namn:Daniel AgardhTitel:Överläkare, Adjungerad professorArbetar med: Barngastroenterologi.Vad är det ultimata målet med din forskning?Förhindra celiaki.Hur ser forskningsläget ut nu, vilka frågor/problem är det ni försöker besvara/lösa?Vi har identifierat vilka faktorer som gener, glutenmängd och kanske en virusinfektion som påverkar risken att utveck

https://www.gppad.lu.se/kopia-av-utan-deltagarna-kommer-vi-inte-kunna-losa-gluten-och-celiakigatan - 2025-11-03

PreCiSe

Prevention Celiaki i Skåne Intaget till PreCise avslutas med barn som fötts senast 2024-12-31. Vad är PreCiSe?Barn som i screening visat sig ha de specifika riskgenerna för celiaki (glutenintolerans) kan gå med i PreCiSe, Prevention Celiaki i Skåne, en studie vars syfte är att utvärdera hur man kan förhindra eller fördröja att barn med högre risk utvecklar celiaki.Den enda behandlingen som finns i

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise - 2025-11-03

Uppföljningsfasen

Ni och ert barn har nu avslutat första fasen i POInT-studien, interventionsfasen. Ert bidrag till forskningen har varit värdefullt och ni har gjort ert bästa för att skydda ert barn från typ 1-diabetes. Vi vill tacka för er viktiga medverkan! I nästa del av studien, uppföljningsfasen, behöver ni inte längre ta kapslarna med insulinpulver. Här vill vi förklara varför det är viktigt att ni fortsätte

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/point/uppfoljningsfasen - 2025-11-03

GRaIn

Glutenreduktion till barn under 3 år och risk för celiaki Vad är GRaIn?GRaIn är en förkortning av det engelska namnet ”Gluten Reduction after Infancy and risk of Celiac Disease”. Den svenska titeln är ”Glutenreduktion till barn under 3 år och risk för celiaki”, och är en studie med syfte att undersöka om ett reducerat intag av gluten under småbarnsåren kan påverka den autoimmuna processen hos barn

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/grain - 2025-11-03

Matdagboken

I anslutning till besöken skrivs en matdagbok under tre dagar där allt barnet äter och dricker registreras.För att få en komplett bild av barnets matvanor behövs även ett upprepat antal kostregistreringar. Därför görs matdagbok inför varje besök under de tre år barnet deltar i PreCiSe. På det sättet får man också veta hur barnets kost ändras allteftersom barnet blir äldre.Dessa registreringar anvä

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise/matdagboken - 2025-11-03

Att tänka på - mängder

Styck, antal:vid t.ex. kex, frukt, godis, glasspinne/glasstrut, chipsTsk, msk, dl:vid t.ex. sylt, matfett, dryck, yoghurt, soppa, gryta, sås, pasta, risMatmallen bild:vid t.ex. matfett, grönsaker, ris, kött, pasta, grytor, pommes, gratänger, grötTjockleksbilder:vid t.ex. bröd, kakor, frukt, kött, etc.Använd gärna tjockleksbilden ”knäckebröd” A7-C7 för t.ex. tårta, pizza, pajPortion:skriv ej bara 1

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise/matdagboken/tips-och-hjalpmedel/att-tanka-pa-mangder - 2025-11-03

Att tänka på - livsmedel

Halvfabrikat och helfabrikat (t. ex. barnmatsburkar/vällingar/grötar):Ange namn på produkten samt tillverkare och vilken ålder produkten är avsedd förSocker:Ange om du tillsatt socker i rätter med frukt och bär eller egenpressad juiceSalt:Ange om maten är tillredd utan tillsatt saltSmörgåsfett:märke och fetthaltStekfett:märke, fetthalt och sort (exempelvis smör, margarin eller olja)Ost:fetthaltMjö

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise/matdagboken/tips-och-hjalpmedel/att-tanka-pa-livsmedel - 2025-11-03

Att tänka på - maträtter och recept

Skriv ner alla ingredienser och dess mängderExempel; Köttfärssås:500 g Blandfärs2 msk Milda culinesse1 dl Matlagningsgrädde 15%400 g Krossad tomat 1 burk1 st Gul lök1 st Morot 0,5 tsk SaltAnge vilken sorts kött, fisk, korv etc. som använts.Skriv hur maträtten tillagats (t.ex. kokt, stekt, grillad, rå).Ange vilken sorts mjölk, mejeriprodukter och matfett som använts samt mängd. Tänk på att olika so

https://www.gppad.lu.se/vara-studier/precise/matdagboken/tips-och-hjalpmedel/att-tanka-pa-matratter-och-recept - 2025-11-03